Címlap Bőrkeményedések
Bőrkeményedések

Bőrkeményedések1. Lapszerinti bőrkeményedés: A láb bármely részén előfordulhat, bőrtípusnak megfelelő áztatási idő után a pedikűrös szerszámokkal eltávolítható réteges lemetszéssel.

2. Szeges bőrkeményedés: Más néven Tyúkszem: a bőr legfelső rétegének kóros szaruréteg túlburjánzása, megvastagodása.
Kezelése: -kémiai kezelés (általában házilag is el végezhető) hámoldó vegyszerekkel a következő módon:


-fertőtlenítés, ásztatás és szárítás után
-a tyúkszemírtót fapálca segítségével felkenjük,
-ezután gézlapot helyezünk rá és ragtapasszal légmentesen lezárjuk 48 óráig
-ha a tyúkszemírtás nem sikerült, ismételjük meg.
-Fizikai kezelés-nél a lábápoló manuálisan eszközeivel távolítja el a tyúkszemet a következő módon: -Kézzel: fertőtlenítés, puhító lábáztatás és szárítás után először a tyúkszem környékéről, felületéről tyúkszemkéssel vagy kör alakú lencsével a bőrkeményedést eltávolítjuk, majd ovális lencsével, szemzővel kiemeljük tyúkszemet. Ha gyulladt, vagy fészekszerüen helyezkedik el akkor nem nyúlunk hozzá.
-Géppel –Bőrpuhító szerek alkalmazása  után  előszőr a tyúkszemet határoló bőrkeményedést távolítjuk el, (henger alakú csiszolóval) .Ezután kúpos csiszolófejjel csiszoljuk ki a tyúkszemet.
-Kombinált módszerrel: kémiai és fizikai kezeléseket egyszerre alkalmazunk.
Fontos hogy a kimetszést követően ne maradjon gyűrű a tyúkszemből, a felület ne vérezzen.
Utókezelés: bőrtápláló, bőrpuhító krém bemaszírozása.

A bőrkérgesedés /bőrkeményedés/nem más, mint a szaruréteg megvastagodása, lapos, elhalt, többrétegű laphám. Fizikai tényezők által okozott bőrelváltozások közé tartozik.Pedikűrözés
Oka, hogy az irhában lévő erek összenyomása (szorító szűk cipő, lábdeformítások) miatt fellépő oxigénhiány a hám táplálkozási zavarát okozza, és 10% alá csökken a szarusejtek víztartalma.

Legtöbbször ott jön létre, ahol:
-egyébként is vastagabb a szaruréteg (talp, ujjak) vagy
-fokozott dörzsölésnek van kitéve a bőrfelület.


A bőrkeményedést áztatás után talpkéssel , sarokkéssel vagy körkéssel (gömbölyű lencse) réteges lemetszéssel, vagy áztatás nélkül géppel távolítjuk el. Ezt addig  végezzük, amíg a rózsaszín áttetsző rendes bőr simaságát elérjük. Vigyázzunk arra, hogy a szaruréteget ne vékonyítsuk el túlságosan, mert járáskor fájdalmas lesz, begyullad a talp és hamar visszaszarusodik.
Az eltávolítás után  a puha felületet bőrpuhító bőrápoló krémmel bedörzsöljük.

A láb berepedezett sarkának kezelése: -kézi ápolásnál :a sarokról a bőrkeményedést áztatás után sarokkéssel , majd kör alakú lencsével barázdánként a berepedéseket óvatosan kitisztítjuk. –Gépi kezelésnél: hagyományos gép használatnál, áztatás nélkül bőrpuhító alkalmazása után lecsiszoljuk a berepedezett peremeket (henger alakú csiszolóval). Fertőtlenítőszert és bőrpuhítót is adagoló géppel végzett munka esetén külön bőrpuhítót alkalmazni nem szükséges.  –További kezelésként: -fertőtlenítjük,- bőrpuhító szarvasfaggyúval vagy cetáciumos kenőccsel, - esetleg egyébb bőrpuhítóval, gyulladáscsökkentővel bekenjük a sarkat, és – ezt jól bemaszírozzuk.-szükség esetén tehermentesítést alkalmazunk.
A bőrkeményedés otthoni kezeléséhez ajánljuk, hogy durva mosdókesztyűvel, algás szappannal , bő vízzel mossuk meg a bőrt. Ezután radírozzuk le bőrradírral, majd alkalmazzunk paraffin pakolást. A megpuhult bőrt dörzsöljük le és szarvasfagyuval, vagy vitaminos krémmel kenjük be.

 

Műkörmös honlapok

Bene sz. szilvia
Juhász Erzsébet
Szabó Marianna
Somfai Judit
Pelcz Enikő
Török Jusztina
Gondáné Ancsa
Tóth Angéla

Hirdetés

Műköröm alapanyagok - 6 márka
Műkörömépítés - szolgáltató ajánló
Műkörmös tanfolyam - képzések
Köröm minták - francia köröm
Francia műköröm - köröm minták
Műköröm - a lakhelyeden
Vállalkozási ismeretek
Műkörmös ismeretek

Körmös városok

Műkörmös Mezőkövesd
Műkörmös Békés
Műkörmös Mike
Műkörmös Velence
Műkörmös Ócsa