Címlap Amit a körömlakkokról tudni érdemes
Amit a körömlakkokról tudni érdemes


A legjobb lakkokat olyan receptúra alapján gyártják, amely biztosítja a kopásállóságot, tartósságot (long lasting) legalább 4-5 napig. Persze egy stabil műkörmön nehezebben kopnak, saját körmön –annak puhasága miatt pedig könnyebben. A gyöngyházfényű és csillámos lakkok szintén hamarabb „megadják magukat”.

A második legfontosabb szempont, hogy a minőségi lakk első rétegének száradása maximum 1-1,5 perc alatt elérje azt az állapotot (ragacsosság-mentességet), hogy a második réteg rákenhető legyen. A teljes keményre száradást azonban sajnos bármely lakk is csakKörömlakkok, amit tudni kell róluk. néhány óra múltán éri el, addig sérülékeny. És persze a vendég belenyúl vele a hajába, táskájába... Ezért ma már műkörömre inkább színes zseléket tesznek, ami az UV lámpában 3 perc alatt 100% szárazra köt és a tartóssága is kb. ötszöröse a lakkokénak. Ha mégis a lakkozást választjuk a műkörmön, egy köztes megoldást jelenthetnek az ún. UV Topcoat-ok (UV fedőlakkok), amelyekkel lakk-tartalmuk miatt bevonhatók a körömlakkok (fény-zselével azonban soha!), zselé-tartalmuk miatt pedig az UV lámpában egy, a fedőlakkoknál keményebb védőréteget képeznek a lakkon. (Teljes száradásuk azonban ezeknek is több óra).

A lakkozás egyenletességéhez (csíkozás- és foltmentességéhez) nem elegendő a jó minőségű lakk az üvegben; de a bele kerülő ecsetnek nagyon sok (400-500) vékony szálból állónak kell lennie és a szép munkához a kupak formájának is nagyon kézreállónak kell lennie. A nagy versenyzők csak ilyen lakkokat használnak, ráadásul a versenyen a tökéletes lakkozás érdekében mindenféle titkos praktikákat is bevetnek (ezeket egy jó versenyfelkészítő képzésen lehet elsajátítani.)
Ha már a lakkos üvegnél tartunk; az a jó lakk, aminek nem kopik le az üvegéről a felirat vagy a kupakjáról a festék, mert egy csúfos állapotú üvegecske rossz benyomást tehet a vendégre. A minőségi finomságokba tovább bonyolódva az olyan banális részletek is fontosak, hogy az üvegben lévő két rozsdamentes rázó-golyó a lakkok többségénél túl kicsi, így nehezebben rázhatók fel, ami kezdetben fedési problémát később sűrűségi gondot okoz.

A lakkok színeinek tárháza kifogyhatatlan, lényeg a folyamatos megújulás. Az aktuális divat-szín trendeken kívül ma már különböző csillogás-trendek is vannak. Most kiemelkedően sikeresek a holoprizmatikus (Holoprism) színek, amelyek eltérő irányokból nézve különböző színben csillognak. A közeljövő legújabb típusú különleges lakkja pedig folyékony kristályt (Liquid Crystal) fog tartalmazni.

A színes lakkokba a gyártás folyamán belekevert színezőanyagok (pigmentek) mindig rontják a tapadást és elszínezik a saját körmöt, ezért valamilyen alapozó lakkot kell kennünk a színes lakk alá. Az alapozó lakkok egyik speciális típusa a barázdakitöltő (Ridge Filler) alapozó, amelybe valamilyen töltőanyagot tesznek (általában magnéziumport). Léteznek körömerősítő alapozó lakkok is különböző vitamin- és ásványi adalékokkal (Calcium, Titánium, Protein stb.), de ezek önmagukban –a szarulemez-rétegekbe való nehéz felszívódás miatt–  nem elegendőek körömerősítéshez; mindig ki kell egészíteni a kezelést egy vitaminos bőrolaj körömbőrbe masszírozásával. Ez a leghatékonyabb módja, hogy a körömerősítő anyagokat a növekedési zónán (mátrixon) keresztül a körömbe juttassuk. Jó minőségű bőrolaj bemasszírozása nem csak manikűrnél, de műkörömnél is erősít, mivel a hatóanyag a műkörmöt „hátulról megkerülve” a mátrixon keresztül eljut a megfelelő helyre. 

A színes lakkokban lévő színezőanyag sajnos a lakk fényét is tompítja, ezen kívül a lakkot  puhábbá (így könnyebben kopóvá) teszi és a száradási időt is növeli. Ezért teszünk a színes lakkok tetejére értelemszerűen fényesítő- (High Shine), védő- (Defender) ill. gyorsszárító (Fast Dry) fedőlakkokat.

A körömlakkok összetevőit illetően nem azonos az USA és az EU szabályozása, ebből aztán adódtak is problémák mostanság. Az EU-ban betiltották az egyik összetevőt az ún. DBP-t (Dibutylphthalate), annak egészségkárosító hatása miatt. Ez az USA-ban viszont nem tiltott összetevő. A néhány USÁ-ban készülő DBP-t tartalmazó érintett lakkmárka már elkezdett átállni az Európába szánt lakkok DBP-mentes gyártására, de ez egy lassú folyamat és a meglévő készletek nagyok. Olaszországban emiatt az egyik márkát le is szedették a szalonok polcairól. (Az összetevők minden lakkon az „Ingredients” alatt találhatók. Az Európában (pl. Luxemburgban) gyártott lakkokkal nincs ilyen probléma.)

A fenti szempontok maximális figyelembe vételével lettek megalkotva a Crystal Nails körömlakkok.

 

Műkörmös honlapok

Kalapos Alexandra
Sperka Edit
Herczeg Adrienn
Szabóová Edina
Bárány Melinda
Hettichné Biró Ibolya
Sinka Diána
Nádporné Jánosi ILona

Hirdetés

Műköröm webáruház - világmárkák
Műköröm - a lakhelyeden
Műköröm minták - műköröm képek
Műköröm készítés - körmös címek
Műszempilla - LuXLash
Műköröm kellékek - műkörmös
Vállalkozási ismeretek
Műkörmös ismeretek

Körmös városok

Műkörmös Békéscsaba
Műkörmös Tamási
Műkörmös Nagykáta
Műkörmös Nagykálló
Műkörmös Jászszentlászló