Címlap Amit a körömlakkokról tudni érdemes
Amit a körömlakkokról tudni érdemes


A legjobb lakkokat olyan receptúra alapján gyártják, amely biztosítja a kopásállóságot, tartósságot (long lasting) legalább 4-5 napig. Persze egy stabil műkörmön nehezebben kopnak, saját körmön –annak puhasága miatt pedig könnyebben. A gyöngyházfényű és csillámos lakkok szintén hamarabb „megadják magukat”.

A második legfontosabb szempont, hogy a minőségi lakk első rétegének száradása maximum 1-1,5 perc alatt elérje azt az állapotot (ragacsosság-mentességet), hogy a második réteg rákenhető legyen. A teljes keményre száradást azonban sajnos bármely lakk is csakKörömlakkok, amit tudni kell róluk. néhány óra múltán éri el, addig sérülékeny. És persze a vendég belenyúl vele a hajába, táskájába... Ezért ma már műkörömre inkább színes zseléket tesznek, ami az UV lámpában 3 perc alatt 100% szárazra köt és a tartóssága is kb. ötszöröse a lakkokénak. Ha mégis a lakkozást választjuk a műkörmön, egy köztes megoldást jelenthetnek az ún. UV Topcoat-ok (UV fedőlakkok), amelyekkel lakk-tartalmuk miatt bevonhatók a körömlakkok (fény-zselével azonban soha!), zselé-tartalmuk miatt pedig az UV lámpában egy, a fedőlakkoknál keményebb védőréteget képeznek a lakkon. (Teljes száradásuk azonban ezeknek is több óra).

A lakkozás egyenletességéhez (csíkozás- és foltmentességéhez) nem elegendő a jó minőségű lakk az üvegben; de a bele kerülő ecsetnek nagyon sok (400-500) vékony szálból állónak kell lennie és a szép munkához a kupak formájának is nagyon kézreállónak kell lennie. A nagy versenyzők csak ilyen lakkokat használnak, ráadásul a versenyen a tökéletes lakkozás érdekében mindenféle titkos praktikákat is bevetnek (ezeket egy jó versenyfelkészítő képzésen lehet elsajátítani.)
Ha már a lakkos üvegnél tartunk; az a jó lakk, aminek nem kopik le az üvegéről a felirat vagy a kupakjáról a festék, mert egy csúfos állapotú üvegecske rossz benyomást tehet a vendégre. A minőségi finomságokba tovább bonyolódva az olyan banális részletek is fontosak, hogy az üvegben lévő két rozsdamentes rázó-golyó a lakkok többségénél túl kicsi, így nehezebben rázhatók fel, ami kezdetben fedési problémát később sűrűségi gondot okoz.

A lakkok színeinek tárháza kifogyhatatlan, lényeg a folyamatos megújulás. Az aktuális divat-szín trendeken kívül ma már különböző csillogás-trendek is vannak. Most kiemelkedően sikeresek a holoprizmatikus (Holoprism) színek, amelyek eltérő irányokból nézve különböző színben csillognak. A közeljövő legújabb típusú különleges lakkja pedig folyékony kristályt (Liquid Crystal) fog tartalmazni.

A színes lakkokba a gyártás folyamán belekevert színezőanyagok (pigmentek) mindig rontják a tapadást és elszínezik a saját körmöt, ezért valamilyen alapozó lakkot kell kennünk a színes lakk alá. Az alapozó lakkok egyik speciális típusa a barázdakitöltő (Ridge Filler) alapozó, amelybe valamilyen töltőanyagot tesznek (általában magnéziumport). Léteznek körömerősítő alapozó lakkok is különböző vitamin- és ásványi adalékokkal (Calcium, Titánium, Protein stb.), de ezek önmagukban –a szarulemez-rétegekbe való nehéz felszívódás miatt–  nem elegendőek körömerősítéshez; mindig ki kell egészíteni a kezelést egy vitaminos bőrolaj körömbőrbe masszírozásával. Ez a leghatékonyabb módja, hogy a körömerősítő anyagokat a növekedési zónán (mátrixon) keresztül a körömbe juttassuk. Jó minőségű bőrolaj bemasszírozása nem csak manikűrnél, de műkörömnél is erősít, mivel a hatóanyag a műkörmöt „hátulról megkerülve” a mátrixon keresztül eljut a megfelelő helyre. 

A színes lakkokban lévő színezőanyag sajnos a lakk fényét is tompítja, ezen kívül a lakkot  puhábbá (így könnyebben kopóvá) teszi és a száradási időt is növeli. Ezért teszünk a színes lakkok tetejére értelemszerűen fényesítő- (High Shine), védő- (Defender) ill. gyorsszárító (Fast Dry) fedőlakkokat.

A körömlakkok összetevőit illetően nem azonos az USA és az EU szabályozása, ebből aztán adódtak is problémák mostanság. Az EU-ban betiltották az egyik összetevőt az ún. DBP-t (Dibutylphthalate), annak egészségkárosító hatása miatt. Ez az USA-ban viszont nem tiltott összetevő. A néhány USÁ-ban készülő DBP-t tartalmazó érintett lakkmárka már elkezdett átállni az Európába szánt lakkok DBP-mentes gyártására, de ez egy lassú folyamat és a meglévő készletek nagyok. Olaszországban emiatt az egyik márkát le is szedették a szalonok polcairól. (Az összetevők minden lakkon az „Ingredients” alatt találhatók. Az Európában (pl. Luxemburgban) gyártott lakkokkal nincs ilyen probléma.)

A fenti szempontok maximális figyelembe vételével lettek megalkotva a Crystal Nails körömlakkok.

 

Műkörmös honlapok

Páll Nikoletta Izabella
Inotay Nóra
Szalkai Józsefné
Borbély Józsefné Éva
Baginé G.Nagy Anasztázia
Fekete Edit
Láng Noémi
Jenei Nikolett

Körmös városok

Műkörmös Baja
Műkörmös Múcsony
Műkörmös Bag
Műkörmös Szentes
Műkörmös Budapest 20. ker.