Címlap Lábápolási ismeretek
Lábápolási ismeretek

Lábápoló szalon felszerelései, pedikűr szék.

A lábápoló szalon berendezése, világítása és felszerelései:

Váró helység melyben szükséges hogy legyen fogas, székek, mellékhelység.
Kezelő helységben mosható kell hogy legyen a padló, 1.50m-ig burkolt és mosható a fal.
-vendégszék legyen kényelmes, karfás.
-lábápoló munkaszéke: célszerű a forgatható, gördülő, magasság-szabályozóval ellátott szék. Lábápoló bak vagy csikó is lehet. Fertőtleníthető lábtartóval egybeépített szék, állítható magasságú. A lábtartó lehet külön is, a pedikűrösnek lejjebb kell lennie. A lábat ha lehet a boka magasságában támasszuk alá. Modern kezelőszék.


-lábáztató tál: jól tisztántartható, fertőtleníthető kell hogy legyen pl. rozsdamentes vagy műanyag.. Lehet hordozható, beépített vagy süllyesztett (rozsdamentes vagy csempézett). Masszírozó lábáztató készülék.
-Munkaasztal, állvány az eszközöknek. Lehet fix vagy kerekeken gördülő, fertőtleníthető borítású.
-Fertőtlenítő edény,
-zárható szekrény a tiszta textíliáknak,
-fedeles szennyestartó,
-fedeles kuka,
-hideg-meleg víz,
-külön csap a felmosó víznek visszafolyó szeleppel,
-általános és helyi világítás (állítható, szabályozható, esetleg nagyítós),
-elsősegély doboz,
-vendégpapucs (egyszer használatos vagy fertőtleníthető).

A lábiagnosztika menete, a vendégkártya szerepe:
Ellenőrzzük, hogy nincs-e kezelést kizáró ok. Ezt kikérdezéssel és szemrevételezéssel végezzük. Pl, cukorbetegség, érszűkület, visszértágulat, lázas állapot, specifikus fertőző betegség (TBC, AIDS).
Megvizsgáljuk a vendég lábát ortopédiai szempontból, pl. harántboltozat süllyedés, bütyök, kalapácsujj stb. van e. Ezután megvizsgáljuk bőrgyógyászati szempontból is. Megnézzük, hogy bőrkeményedés, tyúkszem, bőrgomba, körömelváltozások találhatók-e a lábon.
Vendégkártya: név, cím, telefonszám mellett fel kell jegyezni, ha a Vendégnek:
-szív és érrendszeri problémái, vérnyomási rendellenességei, cukorbetegsége, epilepsziája, vérzékenysége, vagy valamilyen allergiája van. Mindezek ismeretében kell eldöntenünk, hogy a kért szolgáltatás elvégezhető-e, vagy esetleg másikat kell ajánlanunk helyette. Rögzítsük még a vendégen végzett szolgáltatás jellegét, időpontját is!

A lábápolás eszközei szerint megkülönböztetünk kézi, gépi és kombinált lábápolást.

A gépi kezelésnél szárazon (áztatás nélkül) dolgozunk (ált. 220V-os elektromos gépekkel), helyi bőrpuhítók alkalmazásával. Ez a módszer két ok miatt nem terjedt el annyira; mivel a vendégnél elvész a „kezelés érzése” és mert ezek a gépek igen drágák. A kombinált módszer előfordulása már gyakoribb, ahol a kézi kezelés egyes lépéseit géppel végzik vagy egyszerűsítik.

A kézi lábápolás munkamenete a következő. (Természetesen a vendég lábától függően ettől el lehet térni.)
-    Áztatás: Ivóvíz minőségű kellemesen meleg vízben. Áztatás előtt a lábat bekenjük Clarasept folyékony szappanal és a hatóidő lejárta után tesszük csak vízbe. Az áztatás célja a bőrpuhítás és a fertőtlenítés. Ideje normál (sima, ritka, laza) bőrtípusnál 15-20 perc. Izzadt üveg, száraz illetve repedezett bőrtípusnál elegendő ennek a fele, harmada. A munkát a kevésbé problémás lábbal kezdjük, így a problémásabb láb tovább tud ázni.
Áztatás után a lábról a vizet puha, nedvszívó, nem bolyhos textiltörölközővel leitatjuk.
-    Láb bőrének kezelése: Munkavégzés közben a láb bőrének puhán tartásához és fertőtlenítéséhez szórófejes flakonból időnként bepermetezzük a kezelendő részt. A fertőtlenítő szer száradása közben fejti ki hatását, így ezt sohasem töröljük le.
A teendők szemrevételezése után a bőrkeményedések és esetleges tyúkszem eltávolításával kezdünk (vérzéshatárig, ha nincs begyulladva) A bőrkeményedések kiterjedését és vastagságát eltávolítás előtt simítással kitapintjuk.

Az ajánlott sorrend a következő:

-    öreglábujj (I. ujj) széle

-    ujjhátak     Az ujjhátakon lévő bőrkeményedéseket hántolással távolítjuk el. Szerszámból azt választjuk, amivel a legjobban hozzáférünk a vágandó részhez. A hántolást mindig magunktól elfelé végezzük.

-    ujjbegyek

-    ujjközök (az eddigiek eszközei: kerek lencse, ovális lencse, közepes szemző, nagy 
szemző, kistyúkszem kés, bőrvágó olló)

-    talp  Lehántoljuk a bőrt, amíg puha, sima tapintású nem lesz. Itt fontos a már említett permetes nedvesítés.(eszköze: talpkés)

-    sarok  Általában itt a legvastagabb a bőrkeményedés. A talphoz hasonlóan járunk el. Ügyeljünk a szépen ívelt és sima felület kialakítására (ne legyen harisnyaszaggató) (eszközei: sarokkés, ovális lencse, nagy szemző)

-    körmök kezeléseA láb bőrének jellemzői:

Pedikűrözés szempontjából két csoportba soroljuk a bőrtípusokat.

1.    könnyen kezelhető, sima, ritka, laza bőr

2.    nehezen kezelhető, ide tartozik az izzadt és az üvegbőr


1.    A könnyen kezelhető sima, ritka, laza bőrtípusra jellemző, a bőrkeményedés színe sárgás. Megfelelő áztatási idő után kb. 15 perc, megfelelő minőségű pedikürös késsel könnyen eltávolítható. Kezelés után megtartja a szinét és tapintással érezhető az alap.

2.    A nehezen kezelhető bőrtípusra külön oda kell figyelni a pedikürös szakembernek.Lábápolás munkamenete

Az izzadt bőrtípus: A bőrkeményedés színe szűrkés. Az áztatási idő max. 5 perc, mert nagyon hamar „felázik, rongyossá" válik a bőr. Ezért az egyenetlen felületet csak nagyon jól kifeszítve lehet pedikűrözni. Munka közben hamar szárad a bőr, ezért folyamatosan nedvesíteni kell.

Üvegbőr: A bőr nagyon vékony és a  színe rózsaszín, bőrkeményedés színe szűrkés, nagyon hamar szárad a bőr, a kés serceg rajta, hamar megcsúszik ezért a támasztásra kell nagyon oda figyelni.

Száraz, repedezett: Szinte magától hámlik. Állandó nedvesítést igényel. Cukorbetegeknél gyakori bőrtípus.

 

 

Műkörmös honlapok

Budáné kiss Gyöngyi Beatrix
Lipót Zsófia
MERICS MÓNIKA
Szűcs Bernadett
Szabó Orsolya
Magyarosi Barbara
T.Beus
Tóth Tímea

Hirdetés

Műköröm minták - műköröm képek
Műköröm tanfolyam - OKJ képzések
Műköröm - a lakhelyeden
Körömdíszítés - havi TOP20
Műköröm készítés - körmös címek
Spange - feszítőszálas spange
Vállalkozási ismeretek
Műkörmös ismeretek

Körmös városok

Műkörmös Pilisszentkereszt
Műkörmös Pilisvörösvár
Műkörmös Esztergom
Műkörmös Berettyóújfalu
Műkörmös Felsőszentiván