Címlap Lábápolási ismeretek
Lábápolási ismeretek

Lábápoló szalon felszerelései, pedikűr szék.

A lábápoló szalon berendezése, világítása és felszerelései:

Váró helység melyben szükséges hogy legyen fogas, székek, mellékhelység.
Kezelő helységben mosható kell hogy legyen a padló, 1.50m-ig burkolt és mosható a fal.
-vendégszék legyen kényelmes, karfás.
-lábápoló munkaszéke: célszerű a forgatható, gördülő, magasság-szabályozóval ellátott szék. Lábápoló bak vagy csikó is lehet. Fertőtleníthető lábtartóval egybeépített szék, állítható magasságú. A lábtartó lehet külön is, a pedikűrösnek lejjebb kell lennie. A lábat ha lehet a boka magasságában támasszuk alá. Modern kezelőszék.


-lábáztató tál: jól tisztántartható, fertőtleníthető kell hogy legyen pl. rozsdamentes vagy műanyag.. Lehet hordozható, beépített vagy süllyesztett (rozsdamentes vagy csempézett). Masszírozó lábáztató készülék.
-Munkaasztal, állvány az eszközöknek. Lehet fix vagy kerekeken gördülő, fertőtleníthető borítású.
-Fertőtlenítő edény,
-zárható szekrény a tiszta textíliáknak,
-fedeles szennyestartó,
-fedeles kuka,
-hideg-meleg víz,
-külön csap a felmosó víznek visszafolyó szeleppel,
-általános és helyi világítás (állítható, szabályozható, esetleg nagyítós),
-elsősegély doboz,
-vendégpapucs (egyszer használatos vagy fertőtleníthető).

A lábiagnosztika menete, a vendégkártya szerepe:
Ellenőrzzük, hogy nincs-e kezelést kizáró ok. Ezt kikérdezéssel és szemrevételezéssel végezzük. Pl, cukorbetegség, érszűkület, visszértágulat, lázas állapot, specifikus fertőző betegség (TBC, AIDS).
Megvizsgáljuk a vendég lábát ortopédiai szempontból, pl. harántboltozat süllyedés, bütyök, kalapácsujj stb. van e. Ezután megvizsgáljuk bőrgyógyászati szempontból is. Megnézzük, hogy bőrkeményedés, tyúkszem, bőrgomba, körömelváltozások találhatók-e a lábon.
Vendégkártya: név, cím, telefonszám mellett fel kell jegyezni, ha a Vendégnek:
-szív és érrendszeri problémái, vérnyomási rendellenességei, cukorbetegsége, epilepsziája, vérzékenysége, vagy valamilyen allergiája van. Mindezek ismeretében kell eldöntenünk, hogy a kért szolgáltatás elvégezhető-e, vagy esetleg másikat kell ajánlanunk helyette. Rögzítsük még a vendégen végzett szolgáltatás jellegét, időpontját is!

A lábápolás eszközei szerint megkülönböztetünk kézi, gépi és kombinált lábápolást.

A gépi kezelésnél szárazon (áztatás nélkül) dolgozunk (ált. 220V-os elektromos gépekkel), helyi bőrpuhítók alkalmazásával. Ez a módszer két ok miatt nem terjedt el annyira; mivel a vendégnél elvész a „kezelés érzése” és mert ezek a gépek igen drágák. A kombinált módszer előfordulása már gyakoribb, ahol a kézi kezelés egyes lépéseit géppel végzik vagy egyszerűsítik.

A kézi lábápolás munkamenete a következő. (Természetesen a vendég lábától függően ettől el lehet térni.)
-    Áztatás: Ivóvíz minőségű kellemesen meleg vízben. Áztatás előtt a lábat bekenjük Clarasept folyékony szappanal és a hatóidő lejárta után tesszük csak vízbe. Az áztatás célja a bőrpuhítás és a fertőtlenítés. Ideje normál (sima, ritka, laza) bőrtípusnál 15-20 perc. Izzadt üveg, száraz illetve repedezett bőrtípusnál elegendő ennek a fele, harmada. A munkát a kevésbé problémás lábbal kezdjük, így a problémásabb láb tovább tud ázni.
Áztatás után a lábról a vizet puha, nedvszívó, nem bolyhos textiltörölközővel leitatjuk.
-    Láb bőrének kezelése: Munkavégzés közben a láb bőrének puhán tartásához és fertőtlenítéséhez szórófejes flakonból időnként bepermetezzük a kezelendő részt. A fertőtlenítő szer száradása közben fejti ki hatását, így ezt sohasem töröljük le.
A teendők szemrevételezése után a bőrkeményedések és esetleges tyúkszem eltávolításával kezdünk (vérzéshatárig, ha nincs begyulladva) A bőrkeményedések kiterjedését és vastagságát eltávolítás előtt simítással kitapintjuk.

Az ajánlott sorrend a következő:

-    öreglábujj (I. ujj) széle

-    ujjhátak     Az ujjhátakon lévő bőrkeményedéseket hántolással távolítjuk el. Szerszámból azt választjuk, amivel a legjobban hozzáférünk a vágandó részhez. A hántolást mindig magunktól elfelé végezzük.

-    ujjbegyek

-    ujjközök (az eddigiek eszközei: kerek lencse, ovális lencse, közepes szemző, nagy 
szemző, kistyúkszem kés, bőrvágó olló)

-    talp  Lehántoljuk a bőrt, amíg puha, sima tapintású nem lesz. Itt fontos a már említett permetes nedvesítés.(eszköze: talpkés)

-    sarok  Általában itt a legvastagabb a bőrkeményedés. A talphoz hasonlóan járunk el. Ügyeljünk a szépen ívelt és sima felület kialakítására (ne legyen harisnyaszaggató) (eszközei: sarokkés, ovális lencse, nagy szemző)

-    körmök kezeléseA láb bőrének jellemzői:

Pedikűrözés szempontjából két csoportba soroljuk a bőrtípusokat.

1.    könnyen kezelhető, sima, ritka, laza bőr

2.    nehezen kezelhető, ide tartozik az izzadt és az üvegbőr


1.    A könnyen kezelhető sima, ritka, laza bőrtípusra jellemző, a bőrkeményedés színe sárgás. Megfelelő áztatási idő után kb. 15 perc, megfelelő minőségű pedikürös késsel könnyen eltávolítható. Kezelés után megtartja a szinét és tapintással érezhető az alap.

2.    A nehezen kezelhető bőrtípusra külön oda kell figyelni a pedikürös szakembernek.Lábápolás munkamenete

Az izzadt bőrtípus: A bőrkeményedés színe szűrkés. Az áztatási idő max. 5 perc, mert nagyon hamar „felázik, rongyossá" válik a bőr. Ezért az egyenetlen felületet csak nagyon jól kifeszítve lehet pedikűrözni. Munka közben hamar szárad a bőr, ezért folyamatosan nedvesíteni kell.

Üvegbőr: A bőr nagyon vékony és a  színe rózsaszín, bőrkeményedés színe szűrkés, nagyon hamar szárad a bőr, a kés serceg rajta, hamar megcsúszik ezért a támasztásra kell nagyon oda figyelni.

Száraz, repedezett: Szinte magától hámlik. Állandó nedvesítést igényel. Cukorbetegeknél gyakori bőrtípus.

 

 

Műkörmös honlapok

Szűcs Melinda
szoboszlai zsanett
Tamás Aranka
Veres Csilla
Sáfárné Orbán Alexandra
Jablonkai-Pántya Anita
Molnár Enikő
Fehérvári Gabriella

Hirdetés

Műköröm step by step - leírások
Műköröm díszítés -kombinált köröm
Körömdíszítés - havi TOP20
Köröm minták - francia köröm
Műkörömépítés - szolgáltató ajánló
Műkörmös kereső - körmös oldalak
Vállalkozási ismeretek
Műkörmös ismeretek

Körmös városok

Műkörmös Dunavarsány
Műkörmös Albertirsa
Műkörmös Polgárdi
Műkörmös Zsámbok
Műkörmös Pilis